Pieter ter Beek

Pieter ter BeekPieter Julius ter Beek werd op 21 december 1920 geboren in Zeist. Hij was het derde kind van Juul en Jane ter Beek-Kreuger. Boven hem kwamen broer Frans-Jan en zus Corrie. Vijf jaar na Pieter, kwam nog zusje Joke.

De ouders van Pieter onderhielden nauw contact met Kees Boeke, pacifist, non-conformist en stichter van “De Werkplaats”. Religie speelde een belangrijke rol bij de familie Ter Beek, zonder dat men het armoede-ideaal van Boeke overnam. Vader Ter Beek was directeur van de succesvolle Gerofabriek, waar sinds 1912 bestek werd geproduceerd.
Hij groeide op in een prachtig alleenstaand huis in Bilthoven, dat enigszins verscholen lag achter een met struiken en bomen begroeide heuvel en nog altijd het de naam “Het Boschhuis” draagt.

Pieter mislukte als student en heeft nooit echt een studie afgemaakt. In de meidagen van 1940 vocht hij als soldaat in Zeeland en in de oorlog werd hij gaandeweg “beroepsverzetsstrijder”. Hij was niet bang en deed mee met gewapende overvallen om bonkaarten te bemachtigen voor onderduikers. In 1944  werd hij de leider van het gewapend verzet in Bilthoven.

Na een mislukte aanslag op een spoorlijn bij Groenekan, meldde hij zich bij het adres van een betrokkene. Daar werd hij echter opgepakt. Door de Nazi’s werd hij verhoord en zwaar mishandeld. Omdat hij wist het niet te zullen halen, nam hij alle schuld op zich met het doel anderen uit de wind te houden.

Op 20 november 1944 stond Ter Beek met vijf anderen aan de rand van Rhenen en Veenendaal voor het vuurpeloton. Op de leeftijd van 23 jaar gaf hij zijn leven voor vrijheid en recht

Zijn oomzegster Pauline Broekema schreef in 2014 “Het Boschhuis”, waarin het leven en de tragische dood van Pieter ter Beek een nadrukkelijke plaats innemen. Op haar site staan een aantal blogs over hem en zijn familie. Op haar website zijn ook foto’s te vinden.

Pieter ter Beek is herbegraven op de Begraafplaats Den en Rust in Bilthoven, (Vak R nummer 10, 2e klasse A)

 

Klik hier om een gedicht te lezen over Pieter, dat voorgedragen werd tijdens de herdenking van 20 november 2014.