75 jarige herdenking fusillade

Op DV 20 november aanstaande herdenken we de fusillade van 75 jaar geleden. Op een regenachtig namiddag gaven ds. Bas Ader, Pieter ter Beek, Victor van den Bergh, Tom Lambrechtsen van Ritthem, Philip de Leeuw en Jan van der Munnik hun leven voor vrijheid en recht. Als vergeldingsmaatregel werden zij door een Duits vuurpeloton doodgeschoten. Op dezelfde middag werd de negenjarige Marietje van Ravenswaaij begraven. Zij was per vergissing enkele dagen eerder doodgeschoten door een Duitse soldaat. Met nabestaanden, jongeren, burgemeesters en belangstellenden herdenken we zeven slachtoffers van het Nationaal-socialisme.

Als nabestaanden spreken de oomzegsters van Pieter ter Beek en Tom Lambrechtsen van Ritthem, respectievelijk de dames Pauline Broekema en Tineke Beck. Ook wordt een boodschap voorgelezen namens Betty Bausch-Polak, de honderdjarige weduwe van Philip de Leeuw. De (loco-)burgemeesters van Bilthoven, Rhenen en Veenendaal brengen een bloemenhulde. Leerlingen van de Johannes Calvijnschool, de Eben-Haƫzerschool en het Ichthus College leveren diverse bijdragen. De koperblazers van Irene spelen ondermeer koralen en het volkslied en de veteranen van Veenendaal vormen de erewacht. Na de plechtigheid kunnen ook belangstellenden bloemen leggen bij het kruis op de berg.

Namens ouders, docenten en leerlingen van het Ichthus College in Veenendaal nodigen wij u van harte uit om woensdag 20 november aaanstaande de jaarlijkse herdenking bij te wonen.

Aanvang 14.30 uur
Veenendaalsestraatweg, Rhenen

Belangstellenden kunnen hun auto kwijt bij de Groene Entree, bij Prattenburg. Fietsen kunnen worden neergezet langs de Oude Veensegrindweg.