Dodenherdenking 2021

Vandaag, 4 mei 2021, is een bloemenhulde gebracht door loco-burgemeester Peter de Rooij namens de gemeente Rhenen en Constant van den Heuvel namens het Ichthus College Veenendaal.

Herdenking 2020

Vrijdag 20 november 2020 was het 76 jaar geleden dat de fusillade bij ‘het kruis op de berg‘ plaats vond. Leerlingen van het Ichthus-College te Veenendaal en de Eben-Haëzerschool te Rhenen werken altijd mee aan de jaarlijkse herdenkingsceremonie. In verband met de corona-maatregelen kon er geen herdenking plaatsvinden bij het monument. Met leerlingen van de Eben-Haëzerschool was het wel mogelijk een herdenking te organiseren op hun schoolplein, rond de halfstok gehesen vlag.
Lees meer

Fotoverslag herdenking 2019

Op 20 november 2019 herdachten we op het Ichthus College in Veenendaal en bij het Kruis op de berg in Rhenen de fusillade van 75 jaar geleden, waarbij zes verzetsstrijders vielen voor vrijheid en recht. Ook herdachten we de negenjarige Marietje van Ravenswaaij, die eerder werd doodgeschoten en op 20 november 1944 werd begraven .

Lees meer

75 jarige herdenking fusillade

Op DV 20 november aanstaande herdenken we de fusillade van 75 jaar geleden. Op een regenachtig namiddag gaven ds. Bas Ader, Pieter ter Beek, Victor van den Bergh, Tom Lambrechtsen van Ritthem, Philip de Leeuw en Jan van der Munnik hun leven voor vrijheid en recht. Als vergeldingsmaatregel werden zij door een Duits vuurpeloton doodgeschoten. Op dezelfde middag werd de negenjarige Marietje van Ravenswaaij begraven. Zij was per vergissing enkele dagen eerder doodgeschoten door een Duitse soldaat. Met nabestaanden, jongeren, burgemeesters en belangstellenden herdenken we zeven slachtoffers van het Nationaal-socialisme.

Als nabestaanden spreken de oomzegsters van Pieter ter Beek en Tom Lambrechtsen van Ritthem, respectievelijk de dames Pauline Broekema en Tineke Beck. Ook wordt een boodschap voorgelezen namens Betty Bausch-Polak, de honderdjarige weduwe van Philip de Leeuw. De (loco-)burgemeesters van Bilthoven, Rhenen en Veenendaal brengen een bloemenhulde. Leerlingen van de Johannes Calvijnschool, de Eben-Haëzerschool en het Ichthus College leveren diverse bijdragen. De koperblazers van Irene spelen ondermeer koralen en het volkslied en de veteranen van Veenendaal vormen de erewacht. Na de plechtigheid kunnen ook belangstellenden bloemen leggen bij het kruis op de berg.

Namens ouders, docenten en leerlingen van het Ichthus College in Veenendaal nodigen wij u van harte uit om woensdag 20 november aaanstaande de jaarlijkse herdenking bij te wonen.

Aanvang 14.30 uur
Veenendaalsestraatweg, Rhenen

Belangstellenden kunnen hun auto kwijt bij de Groene Entree, bij Prattenburg. Fietsen kunnen worden neergezet langs de Oude Veensegrindweg.

Herdenking 4 mei Kruis op de Berg

RHENEN – Oorlogsweduwe Betty Bausch-Polak (100 jaar) wil zaterdagmorgen 4 mei
aanwezig zijn bij de bloemenhulde, die burgemeester Hans van der Pas van Rhenen
zal brengen bij het kruis op de berg (Veenendaalsestraatweg). Lees meer

Veenendaals slachtoffertje herdacht bij het Kruis op de berg

Tijdens de jaarlijkse herdenking bij het kruis op de berg wordt ook het Veense oorlogsslachtoffer Marietje van Ravenswaaij herdacht. Het meisje werd doodgeschoten door een Duitse soldaat en begraven op de middag dat de zes verzetsmannen op de berg werden gefusilleerd. Nabestaanden en leerlingen leggen bloemen. Na twee jaar afwezigheid hoopt de 99-jarige Betty Bausch-Polak, weduwe van slachtoffer Philip de Leeuw, er weer bij te zijn.

Lees meer

In memoriam: Antonie van der Munnik 1928 – 2018

Ineens lag daar in mijn postvak die enveloppe met de rouwannonce. “De ouwe meneer van der Munnik…” Terwijl ik een tijdje voor me uit zat te staren in de docentenkamer, bekeek een van de conciërges de rouwkaart met foto. Direct herkenning. “Dat was een heel aardige man…”

Lees meer

In memoriam: Lotty Huffener-Veffer 1921 – 2018

Vandaag bereikte ons het bericht dat vrijdag 27 juli jl. Charlotte Huffener-Veffer is overleden. Kort ervoor was ze nog 97 jaar geworden.  Lotty was erg betrokken bij het kruis op de berg. De laatste jaren verzorgde ze ook lezingen voor leerlingen op het Ichthus College, omdat ze een van de laatste overlevenden was van het vernietigingskamp Auschwitz.

Lees meer