Het Kruis op de Berg verteld en verschenen

Op 20 november 1944 wilden de Duitsers de bevolking van Veenendaal intimideren door zes mannen dood te schieten. Aan de rand van Veenendaal staat nu het kruis op de berg om ze te herdenken. Op 4 mei 2015 wordt hun verhaal verteld bij het kruis op de berg en op 9 mei wordt hun verhaal in boekvorm gepresenteerd in Museum Veenendaal.

Op 20 november 2014 herdachten nabestaanden, leerlingen en de burgemeesters van Rhenen en Veenendaal de zes slachtoffers. Een vernieuwd kruis op de berg, een bomenmonument op het Ichthus College, een expositie in Museum Veenendaal en deze website gaven de herinnering een nieuwe impuls. Nu volgen nog de excursie en het boek.

Op 4 mei vertelt Constant van den Heuvel, docent Geschiedenis aan het Ichthus College, het verhaal bij het kruis op de berg. Belangstellenden zijn welkom tussen 15.30 en 16.30. Het monument staat aan de Veenendaalsestraatweg, net na de afslag met de Oude Veensegrindweg. Het heeft de voorkeur om op de fiets te komen, zodat wie slecht ter been is, de auto kwijt kan bij de Oude Veensegrindweg. Uiteraard is er ook de gelegenheid om bloemen te leggen voor de zes omgekomen verzetsstrijders. Een van hen – Jan van der Munnik – werd gearresteerd op de Groenelaan in Veenendaal.

Het afgelopen jaar verzorgde Van den Heuvel rond 4 mei fietsexcursies langs oorlogspanden in Veenendaal, die veel belangstelling trokken. Deze keer wil hij zijn plaatsgenoten oog geven voor het gedeelde drama van Rhenen en Veenendaal.

Op zaterdag 9 mei presenteert hij zijn boek “Het kruis op de berg” in Museum Veenendaal, waarbij de eerste exemplaren worden overhandigd aan nabestaanden en de (loco)burgemeesters van Rhenen en Veenendaal. Ook zal Betty Bausch-Polak (96) weduwe van slachtoffer Philip de Leeuw spreken. Het boek wordt uitgegeven bij uitgeverij Matrijs en is de eerste volledige studie over deze fusillade. Het boek is daarna in de boekhandel te koop. De boekpresentatie valt samen met de ingebruikname van de nieuwe expositie over de Tweede Wereldoorlog in Museum Veenendaal. Daarbij is het op 9 mei exact 70 jaar geleden dat Veenendaal als laatste plaats op het vasteland van Nederland werd bevrijd.