Tom Lambrechtsen van Ritthem

Tom Lambrechtsen van RitthemThomas Jan Lambrechtsen van Ritthem werd op 11 augustus 1922 geboren te Batavia in het toenmalige Nederlands-Indië. Na een paar jaar keerden zijn ouders terug naar Nederland. Inmiddels was ook nog zijn zusje Tineke geboren en na enkele jaren werd ook nog zusje Martha geboren. De familie woonde in Terneuzen, waar vader havenmeester was.

De kinderen Lambrechtsen van Ritthem deden enthousiast mee met de padvinderij en de spontane Tom bouwde zo de nodige correspondentievriendschappen op.

Verder was Tom erg sportief en vooral gek op zeilen. Tijdens de oorlogsjaren bezocht hij de Zeevaartschool en daarna de zogenaamde Radio-opleiding in Amsterdam.

Tom raakte betrokken bij spionagewerk en kwam zelfs in dienst van de British Intelligence Service. Veel werk deed hij in Den Haag, maar in juni 1944 werd hij gevraagd door Rudi Jansz om toe te treden tot een verzetsgroep, waar alleen maar mensen bijzaten met een Indische achtergrond. Hij bezorgde illegale krantjes, was betrokken bij wapendroppings en deed vooral veel karteringswerk om zo de Duitse versterkingen in Amsterdam vast te leggen.

Jansz zag Tom, die contacten in nagenoeg alle grote steden onderhield, als een mogelijke opvolger en liet hem hoofd worden van een spionage-afdeling. Na de arrestatie van Rudi Jansz moet Tom zelf het verzetswerk uitbouwen. Gaandeweg kregen de Nazi’s hem in de gaten en werd zelfs een prijs op zijn hoofd gezet. In oktober kon hij bij een inval nog de dans ontspringen, maar in de nacht van 1 op 2 november kreeg de SD hem toch te pakken. In hoeverre Tom tijdens zijn gevangenschap is gemarteld is onduidelijk.

Op 20 november 1944 stond Lambrechtsen van Ritthem met vijf anderen aan de rand van Rhenen en Veenendaal voor het vuurpeloton. Op de leeftijd van 24 jaar gaf hij zijn leven voor vrijheid en recht.

Tom Lambrechtsen van Ritthem werd in 1945 herbegraven op de Nieuwe Begraafplaats in Terneuzen. Het graf is inmiddels geruimd.

 

Klik hier om een gedicht te lezen over Tom, , dat voorgedragen werd tijdens de herdenking van 20 november 2014.