Tijdens de jaarlijkse herdenking bij het kruis op de berg wordt ook het Veense oorlogsslachtoffer Marietje van Ravenswaaij herdacht. Het meisje werd doodgeschoten door een Duitse soldaat en begraven op de middag dat de zes verzetsmannen op de berg werden gefusilleerd. Nabestaanden en leerlingen leggen bloemen. Na twee jaar afwezigheid hoopt de 99-jarige Betty Bausch-Polak, weduwe van slachtoffer Philip de Leeuw, er weer bij te zijn.
Op dinsdagmiddag 20 november belegt het Ichthus College weer de jaarlijkse herdenking bij het kruis op de berg om 14.00 uur. Bij het kruis op de berg schoten de Nazi’s zes verzetsmensen dood als vergelding voor een schietpartij tussen het verzet en een Duitse onderofficier. Tijdens het niet openbare deel op het Ichthus College zal Auschwitz-overlevende Ernst Verduin ondervraagd worden door leerlingen tijdens Ichthus Collegetour. In een eerdere versie werd gesproken met het napalmmeisje Kim Phuc, die als negenjarige ernstig gewond raakte in de Vietnamoorlog. Zij was ook degene, die in het voorjaar bloemen legde bij het kruis op de berg om de negenjarige Marietje van Ravenwaaij te gedenken. Die lijn wil het Ichthus College doortrekken. Op 16 november 1944 werd het meisje doodgeschoten ter hoogte van het huidige fietspad tussen de Grote Beer en de Polderweg. Waarschijnlijk dacht een Duitse soldaat dat ze ergens voor vluchtte. Voor de ogen van haar zusjes bezweek het meisje. Bij de kranslegging zal de enige nog in leven zijnde zus en ooggetuige bloemen leggen met haar negenjarige kleindochter. Ook zijn burgemeester Zoon en kinderen van de Calvijnschool gevraagd om te assisteren. Het slachtoffertje bezocht de school, die toen in de volksmond bekend stond als de “Kokse school”. Verder leveren leerlingen van het Ichthus College en van de Eben-Haëzerschool uit Rhenen een bijdrage, alsmede de koperblazers van “Irene” uit Ederveen. De veteranen van Veenendaal vormen de erewacht. Burgemeester Van der Pas vertegenwoordigt de gemeente Rhenen. Nabestaanden van meerdere slachtoffers zijn aanwezig, waarbij de organisatie bijzonder blij is met de toegezegde aanwezigheid van de weduwe Betty Bausch-Polak. Gezondheidsproblemen verhinderden haar om de afgelopen twee jaar aanwezig te zijn. Wel gaf ze nog interviews aan Duitslands belangrijkste tijdschrift “Der Spiegel” en het EO-programmablad Visie. Jonkvrouw Van Asch van Wijck – Von Papen is gevraagd om deze keer het appelwoord te spreken; ze treedt daarmee in de voetsporen van ondermeer nabestaande en oud-ambassadeur Erik Ader en oud-premier Balkenende. Ze spreekt over het gevaar van groepsdenken. Haar oudoom Franz von Papen hielp Hitler aan de macht en haar vader Felix von Papen waarschuwde publiekelijk voor Hitler en dat kostte hem zijn leven. Zelf moest ze zich in Nederland als klein Duits meisje schuil houden voor de Nazi’s.
De herdenking bij het kruis op de berg op dinsdagmiddag 20 november is voor iedereen toegankelijk en begint om 14.00 uur. Belangstellenden kunnen hun auto parkeren bij de Groene entree bij Prattenburg. Fietsen kunnen gestald worden langs de Oude Veensegrindweg.